Roland på Rügen

Som en rest af et tidligere større net af smalsporsbaner (kleinbahn) på Rügen kører endnu banen Putbus - Göhren med sporvidde 750 mm.

Banen er 24 km. lang og kører i et varieret landskab fra landbrugsland inde midt på øen (ved normalspor-banen) i Putbus gennem skove og i ådale via flere mondæne badebyer og jagtslot Granitz ud til Göhren, hvor banen kommer helt ud til Østersøen.

Der er depoter både i Putbus og i Göhren. I Göhren gør ekkoet i dalen, at lyde under klargøring med pust, støn og tuden lyder vældigt godt. Som ved Molli vest for Rostock er der her tale om en turistbane med ren damptrafik hele året rundt.

Besøgt i 2001 og i 2014.

I depotet i Putbus er der klargøring et par af lokomotiverne.

Putbus har også normalsporet tog. Her ses skinnebussen (privatbane) i 2014 foran den dejlige gamle stationsbygning.

Lokomotivet løber om i Putbus.

På denne flotte efterårsdag var der rimeligt med passagerer klar til afgang fra Putbus.

Og så er der (fra 2001) afgang fra Putbus under passende stor røgudvikling.

Langs en af Rügens typiske alléer. Nu ikke længere med brostens belægning.

Der var et fantastisk lys denne lørdag morgen.

Morgenens renhed blev kraftigt skæmmet af den kulsorte røg fra lokomotivet. Godt det ikke er standard den dag i dag at tog kører med så sodende dampdrift.

Der var rigelig plads i den gamle, og vidunderlige buffet-vogn. Noget ældre end de andre vogne. God kaffe.

De mange naturskønne stræk inviterer til ophold ude på platformen. Til glæde for både børn og voksne.

I skovene er turen ekstra stemningsfuld. Billede taget i 2001 fra en ældre vogn, der nu kun lejlighedsvis er i drift. Der er derimod altid mulighed for cykel-medtagning, som er et stort hit for turismen på Rügen.

Der køres om i Göhren, hvor lokomotivet også får vand på til tilbageturen til Putbus. Halvdelen af togene kører kun mellem Binz og Göhren.

Krydsning i Sellin.

Tilbage i Putbus. Fra middag fortsætter smalsporstogene til Lauterbach Mole. De sidste kilometer fælles med normalsporet, hvor skinnebussen netop har været. Der køres på en 2,8 km lang strækning med tre skinner, så både sporvidde 750 mm og normalspor 1435 mm kan køre der.

Der er imidlertid ikke mulighed for omløb af lokomotiv på molen. Så der kommer lige en lille, praktisk diesel med på slæb de sidste kilometer, så den kan være i front retur til Putbus.

I denne 15 minutter lange film får vi en række gode skud af toget fra en masse vinkler. Rigtig god fornøjelse:Rejsetips:
Både Göhren og Bergen har mange hoteller og pensionater.

Når man er på disse egne bør man ikke snyde sig selv for et besøg i jernbanemuseet i Prora. I nogle kedelige fabrikshaller findes en meget fin samling af tysk jernbanemateriel og veteranbiler.
Links:
Roland-Bäderbahn officiel hjemmeside

Wikipedia's udførlige omtale (tysk)