Molli ved Østersøen

Besøgt i oktober måned 2004 og igen i november måned 2013 og sept. 2021

Fra Bad Doberan over Heiligendam ved Østersøen til Kühlungsborn findes der er herlig, lille smalsporsbane udelukkende fremført af damp. Det er en såkaldt Bäderbahn, dvs. det har alle dage fra 1886 været en turistbane indrettet med et let spor med 900 mm sporvidde. I dag er banen 15,4 km lang og kører hele året rundt, nu som et privat driftselskab.

Forskellige indtryk fra banen fra september 2021

På vej mod østersøkysten skal Molli lige igennem selve Bad Doberan by. Cyklisten forude ved vejskiltet føler sig lidt klemt og viger for togets passage.

Her ses udsigten til toget indefra byens pæne café.

Materiellet rummer både nyere vogne, men også flot restaurerede vogne som denne. Bemærk at det lille tog er temmelig smalt, så kun 3 kan sidde på tværs.

Med sommerkøreplanen i café-vognen. Turen tager ialt 40 minutter i sindigt tempo, så kaffe og kage kan godt nydes undervejs. Om sommeren er der tog hver time i hver retning, og de to tog krydser hinanden i Heiligendamm. I vinterkøreplanen er der kun ét tog i drift, og dermed 2-timers drift.

Efter at jeg var nået til vejs ende blev der fløjtet afgang fra endestationen Kühlungsborn West og toget passerer min position lidt ude i et villakvarter, hvor en brysk dame med sine rødder solidt plantet i DDR-tiden havde skældt mig ud for at betræde privat grund for at opnå den bedste placering for fotografiet.

De to 99 2321 og 99 2323 er fra tredverne. I 2009 kom der et nybygget lokomotiv bygget i Meiningen over tegningerne fra dengang. Den er nummereret 99 2324 og ses på nogle af billederne fra 2013.

Også udkørsel fra Kühlingsborn West. Det er lidt svært at se på billederne, men vognene er boggie-vogne, dvs. der er to gange to aksler under hver vogn, hvilket giver en noget behageligere kørsel end hvad der kan opnåes med to-akslede "rystevogne".
Sidebanemateriellet hos Molli ligner meget materiellet i Harzen.

Tog på vej ind på Kühlungsborn West, som rummer et lille museum og banens værksteder, en lille café og legeplads til børnene.

Den lille, kompakte maskine får vand ved depotet mens det løber om.

Og nu er den parat til at trække toget tilbage.

Samme sted rangerer den lille dieseltraktor med et andet lokomotiv 99 332, som har markant mindre hjul og som kom til Molli fra en anden smalsporsbane i DDR-tiden.

Der er mange passagerer, der skal med fra Kühlungsborn Ost, som er den mest populære destination på den 42 min. lange køretur.

Og nu nogle indtryk fra det sene efterår:
Udsigt bagud fra bagerste vogn.

Og nu nogle indtryk fra det sene efterår:
Indkørsel til Bf. Heiligendamm.

Der er stationsforstander med håndsving til indkørselssignalerne (til venstre) og forsynet med fløjte og "slikkepind" skal han nu ud og dirigere toget videre.

Og nu ud på den lige strækning langs skoven sydpå mod Bad Doberan.

Rejsetips:
Vandrerhjem i Rostock. Rostock har i øvrigt et meget seværdigt net af moderne sporvogne med solide rødder tilbage til DDR-tiden.
Links:
Molli-Bäderbahn officiel hjemmeside
Wikipedia's udførlige omtale (tysk)
Rasender Roland på Rügen