Vandreture i Sachsiske Schweiz fra Bad Schandau

Turen gennemføres som gruppevandretur med fast base i Bad Schandau med GrønRejs. Vi byder på vandreture på niveau 3 (se nederst hvad det betyder) med indlagt fridag. Hotellet bliver dejlige Lindenhof. Datoerne bliver 23.-30. september 2024, hvor løvet er ved at skifte farve og de store grupper af turister er reduceret.

Området kaldes også for Elbsandstein bjergene og ligner ikke rigtig noget, man kender andre steder. Nogen har måske hørt om Mahlerweg, hvor nationalromantiske malere i netop dette område hentede inspiration til kendte malerier. En fantastisk vandredestination ikke så langt væk fra Danmark.

Områdets grantræer lider under klimaforandringer og skovbrande, idet en barkbille har fået overtaget i de tørre somre og ødelægger træerne. Så terrænet er under forandring og turene kan blive påvirket af væltede træer og usikre vandrestier.

Fotos nedenfor er fra uge 42 i 2017, hvor vejret var virkelig pragtfuldt og fra juli 2020 i blandet vejr.

Om vandreturene

Jeg har uddybet hver dags vandringer. Hvad angår kondition opfordrer jeg til normal kondition. Godt fodtøj er nødvendigt!

Vandreturene er baseret på medbragt frokost. Er der lovet regnvejr til frokost søger vi tilflugt under ophængt pressenning.

Ved to af vandredagene bruger vi sporvognen fra bymidten. To-tre dage bruger vi lokal transport på anden vis. Gæstekort fra hotellet giver os bla adang til off. transport. Det dækker den lokale tarifzone, så ønsker man på fridagen at tage til Dresden koster det herudover.

Jeg har valgt at lægge mine vandreture med henvisninger til Outdooractive, som er en udmærket App til mobilen og web (tidligere hed den Viewranger). Vandring angives ikke i kilometer men i timer.

PS: Skulle der være nuancer til forskel mellem denne beskrivelse og GrønRejs, så er det GrønRejs der har ret!


Dag et: Transport med tog via Hamborg-Berlin via Berlin til Bad Schandau banegård. Over Elben med den lille færge og indkvartering på hotel. Aftensmad på hotellet.

Fotos: Klik og se større billede! Eller følg links dag for dag til fotoalbums.

Dag to: De store huler i bjergene. Se vandreturen på Outdooractive. Se fotoalbum. Med Kirnitchtalbahn, en gammel men fint vedligeholdt sporvogn, til endestationen Lichthenhainer Wasserfall. Vi går op til Kuhstall, som bliver vores første rigtige oplevelse med de utrolige Elb Sandstensformationer. Vi nyder vores medbragte frokost heroppe, og dernæst går vi videre mod Kleiner Winterberg og Ida Grotten. Landskabet er ganske ubeskriveligt her, og er sine steder udfordrende for højdeskræk. Vi slutter nede i dalen i Beuthenfall, og kan tage et stoppested frem til Wasserfall og købe en forfriskning i den tradistionsrige kro her og gi' os god tid. Med Kirnitchtalbahn tilbage til Bad Schandau, når det passer os.

4 timers vandring. Sværhedsgrad 3.

Dag tre: Vilde kløfter og spidser. Se vandreturen på Outdooractive. Se fotoalbum. Så skal vi for alvor prøve kræfter med bjergene. Vi tager sporvognen til Nasser Grund og stiger op ad Wilde Hölle, der nok er turens mest udfordrende stigning til Carolafelsen. Snart får vi på højderyggen udsigter til Elben, hvor vi nyder vores medbragte mad og går helt frem til toppen af Schrammstein. Der er undervejs metaltrapper og altid udhugget trin, så der er solidt fodfæste, og plads til hænderne. Forfriskninger efter strabadserne ved café i Schrammsteinbaude. Vi går hjem til Bad Schandau via den lille by Ostrau, og løfter os ned de sidste højdemeter med den historiske udsigtselevator fra 1904. Eller går den lettere vej langs Elben hjem.

5½ times vandring. Sværhedsgrad 3½, det ekstra ½ pga opstigningen i Wilde Hölle, der er fantastisk!

Dag fire: Den unge Kirnitzsch-flod. Se vandreturen på Outdooractive. Se fotoalbum. Den længste tur på programmet, men ikke så anstrengende. Det er en rundtur med udgangspunkt i Hinterhermsdorf, som ligger en bustur væk fra Bad Schandau. Det er en meget afvekslende tur, og efter frokost endda med en forvokset kanofart på et opstemmet afsnit af den lille flod. Kontakt færgen per mail eller telefon hvis vi er 15.

6 timers vandring. Sværhedsgrad 3.

Dag fem: Fridag. Mulighed for sejltur på Elben, en cykeltur langs Elben eller en udflugt til Dresden. Eller brug dagen på Spa, Wellness og Swimmingpool i Bad Schandaus Toskana Therme. Der er ikke inkluderet aftensmad på hotellet denne aften.

Dag seks: Sebnitztal og evt. klatretur. Se vandreturen på Outdooractive. Se fotoalbum. Vi går lidt op i Kirnitztal og drejer op i den flotte slugt mod Altendorf. På en herlig sti går vi ned i Sebnitztal og følger floden og den lille jernbane via Gossdorf Hohlmühle ned til frokost med medbragt mad i Ochelbaude.

De modige kan hér leje udstyr og prøve en nem klippeklatring på Klettersteig Ochelbaude. Vi får en instruktion, før vi går i gang, og det minder således meget om de populære trætop klatringer, man kan prøve mange steder i Danmark. Vi vil på forhånd spørge hvem, der har lyst (tilkøb), og det gennemføres kun ved en vis minimum-interesse.

Enten kan man taget toget hjem eller gå hjem via Wustmanndörfel og slotsruinen over Bad Schandau, hvor der er et sjovt udsigtspunkt og zigzag på stien til Bad Schandau.

3 timers vandring ud, 2 timer hjem (eller toget), sværhedsgrad 2 + bjergklatring.

Dag syv: Enestående flotte Bastei. Se vandreturen på Outdooractive. Se fotoalbum. Vi tager lokaltoget til Stadt Wehlen og går først lidt langs Elben og stiger opad til Bastei, som er det mest berømte udsigtspunkt knejsende højt over Elben. Man tror det er løgn, her er virkelig flot. Vi kan gå en tur i middelalderfæstningen fra 1300-tallet, hvor der var klemt en lille hold tropper ind på klippeafsatserne. Inden vi skal nedad spiser vi vores medbragte mad. Og får en eventyrlig nedtur gennem Schwedenlöcher til Amselgrund og langs Amselsee.

Vi kommer nu til Kurort Rathen. Her kan vi deles. Nogen kan slappe af, fx med den flotte udendørs modelbane over Elben med trækfærgen, andre kan gå langs floden og stige op over Lilienstein bjergmassivet. Der er sågar en beværtning oppe på toppen. Endnu en forrygende nedtur og retur med lille færge til Königstein station og tilbage en station til Bad Schandau. Så har vi virkelig også gjort Elb Sandstensbjergene godt!

1. del byder på 3 timers vandring, sværhedsgrad 3. 2. del også på 3 timer med sværhedsgrad 3.

Dag otte: Hjemrejse og vi skal afsted lidt i otte. Med tog til Hamborg og efter skift af tog til Danmark.


Kort: Nationalparkregion Sächsische Schweiz, Wanderkarte, Massstab 1:25.000, wetterfest.

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau
Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let.– Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel. Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel. Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende. Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende. Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid
Den angivne tid er den effektive vandretid for en gruppe som vores, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau
Højdemeter er beregnet af Outdooractive. Det er i princippet alle højdemeter, vi møder.

Kilometer
Kilometerangivelsen er vandreturens længde som Outdooractive opgør den. Det er afstande tegnet på et kort ligesom afstande i Vandreruter som Naturstyrelsen laver. Individuelle opmålinger på telefonen vil uden tvivl vise større tal. Kilometer siger ikke ret meget om turen, men kan ses sammen med sværhedsgrad, tid og højdemeter.

Tak til Ruby Rejser for denne udmærkede beskrivelse, som jeg har valgt at følge.