Området omkring Chamonix

I rækken af perler i alperne var det i 2008 og 2009 tid til at besøge de franske alper omkring Chamonix. Hvis du vil se billeder fra/af paragliding, så klik hér! Fra Chamonix kan man komme virkeligt højt op - og få set de mest mave-sugende og imponerende bjergverdener - uden at skulle kæmpe for det.
Men området er også glimrende for bjergvandringer i de mere fredelig regioner lige over trægrænsen - som er dér, jeg foretrækker at gå.

Hvis du er til denne slags oplevelser, så prøv at se, hvor jeg tager hen med gæster i Schweiz!

Med svævebane lige fra Chamonix centrum kommer man op på Aiguille du Midi. Det er et fantastisk sted, hvor almindelige turister, glade vandreturister og hardcore alpinister mødes. Her er to hold vandrere startet en tur ned på gletcherne bag Aiguille du Midi. Denne tur er kun med bjergførere, med steigeisen under støvlerne og i reb.

Et andet hold er på vej op til "civilisationen" i 3800 meters højde. Det er om ikke at miste fodfæstet og gå stille og roligt i den tynde luft.

De fleste heroppe er nu bare kommet for at nyde udsigterne. Som her oppe på toppen, 3842 m, hvor der er en udsigtsplatform og man ser Mont Blanc midt i billedet som en hvid pukkel.

Sådan kan toppen også betragtes. I sommeren 2008 var den sidste sne ved turist platformen ved at smelte, og en gangbro gik faktisk gennem en snehule.

Skal man have det hele med, så bør man tage en tur med panorama svævebanen fra Aig. du Midi til den Italienske grænse på Pte Helbronner. Det er fem km. hen over gletcherne, et ophold med fast grund under fødderne, og så fem km. tilbage.

Kabinerne kører tre og tre og kobles ikke af tovet. Så når man skal af og på, så stopper hele tovet og de, der hænger ude i det blå får ro til at nyde panoramaet. Som her ned mod Mer de Glace.

Tæt ved Helbronner er tovbanen ophængt ikke i en mast, men i et sæt af tværgående wirer. En fin løsning, når der er en gletcher i vejen.

En del af vejen er bjerget Mont Blanc du Tacul (4248 m) i vejen for den snehvide kæmpe.

Men så kommer Mont Blanc frem i sit hvide gevant midt i billedet. Gletcherturen til fods mellem Aig. du Midi og Pte. Helbronner passerer på tværs i billedet henover dette dramatiske spalteområde.

Hvad der udmærker disse bjerge er deres forrevne spidser. Her er det noget af Mont Blanc du Tacul der ser truende ud.

En af de andres spidser. Det er Dent du Géant på 4013 m.

Et blik ned i Italien, det øverste af Aosta dalen.

Aig. du Midi er udgangspunkt for gletcher vandringer, for paragliding og endemål for klatrere, som disse, der netop har overvundet det 3800 m høje bjerg, der iøvrigt på sin top har en karakteristisk "rumraket". "Raketten" gemmer en række udstyr til kommunikation og observationer.

Hvad med at stå af halvvejs nede fra Aig. du Midi og gå den pragtfulde højdevej?

Ved Plan de l'Aiguille kan man nyde synet af den hurtigt glidende Bossons gletcher, hvis front kommer meget tæt på Chamonix by (ja, for 100 år siden helt ned til byen).

Chamonix dalen med byerne Les Praz (med vores campingplads) og Argentiere.

Der var i september 2008 lidt efterårsfarver at spore i vegetationen. Det blev da også nattefrost heroppe i over 2000 meters højde.

Nye udsigter dukker op mens man vandrer de to timer mod Montenvers, hvor der er tandhjulsbane retur til Chamonix.

Morgentågen i dalen nåede knap nok at fordampe den dag.

Henne "om hjørnet" dukker Aig. Verte (4122 m) op, men næsten gemt af den spektakulære spids Aig. des Drus på 3733 m. Det er ligesom at træerne til højre vil genskabe bjergenes formation.

Og så dukker Mer de Glace gletcheren op, som med sit "opland" deroppe tilsammen er alpernes næststørste gletcher, kun overgået af Grosse Aletchglecther sydfor Jungfrau. Se evt. indtryk herfra.

Der er virkelig guf at hente med Google Earth i Chamonix området. Især er en række panorama-optagelser ved Mentenvers flotte. Søg bare på Montenvers, så dukker mulighederne op.

Det er jo ikke altid at skyer ødelægger et motiv, som her ved bjerget Aig. des Drus (3733 m).

At helt andet sted, nemlig ved Les Rognes (2768 m) er vi på ruten op til toppen af Mt Blanc. Her dukkede denne unge stenbuk/bjergged pludselig op.

Sådan et dyr er jo ikke bange for at betræde de lidt fremskudte klipper.

Vi bor i Les Praz, 40 minutters gåtur fra Chamonix, eller 4 minutter med toget.

Den vestlige dalside rummer også masser af vandreture. Her er det et parti fra Grand Balcon Sud vandrestien.

Udsigt fra Grand Balcon Sud mod Mt Blanc massivet. Alperoser i blomst i forgrunden, og skianlægget ved Planpraz til højre (hvor man typisk er kommet op med svævebanen).

Udsigt fra Grand Balcon Sud mod Schweiz. Stien er nogen gange anlagt lidt yderligt, men man føler sig altid godt behandlet med stålwirer og (lidt faldefærdigt) rækværk. Og hvorfor skulle man da også lade sig kaste ud over kanten?.

Hvis man tror at man kan komme sovende op på Mont Blanc (4810 meter), så tager man fejl. Godt nok er bjerget ikke teknisk så svært, men de mange redningsaktioner og omkomne hvert år viser et tydeligt billede. Men se måske billederne herunder fra en flot dag i 2008: