Gornergrat Bahn ved Zermatt

I den skønne og dybe Matter dal ligger juvelen Zermatt inde i bunden. Kantonen er Vallis, og der tales tysk i dalen. Dalen er omkranset af en tandrad af bjerge oer 4000 meters højde. Heraf er Matterhorn (4476 m) det mest berømte, men også bjerge som Monte Rosa-massivet (Dafourspitze 4633 m) og Weisshorn (4506 m) er nok kendte. I luftlinie mellem Weisshorn og Täschhorn (4490 m) er der kun 11 km. og Matter dalen med Täsch ligger imellem, med en dalbund kun 1425 m o.h.o. Det er virkelig en dyb dal!
Zermatt er centrum for et mylder af svævebaner, der også kører om sommeren, og tandhjulsbaner, hvor af Gornergrat Bahn er den mest berømte.

Op fra Zermatt by stiger tandhjulsbanen og krydser den eneste større bro Findelbach broen før en lille krydsningsstation. Maksimal stigning er 20%. Flere detaljer om banen på Wikipedia (tysk).

Og netop hér er der denne morgen i juli krydsning med et nedadgående godstog.

Og set oppefra passerer et af de nyt togsæt broen nedadgående.

Kort efter station Riffelalp møder vi i over trægrænsen (2300 m.o.h.) dette syn til Matterhorn, der ses i den flotteste og mest berømte vinkel netop fra banen. Morgentågen over Zermatt er endnu ikke lettet helt.

Kort efter station Riffelalp møder vandrestien banen og man kan være heldig at få et billede, som dette hvor Weisshorn står klart i baggrunden.

Tog på vej op mod Gornergrat med Matterhorn i baggrunden.
Tandhjulstoget på vej op til endestationen i 3090 m. højde.

Gods er ved at blive losset og læsset på bjergstationens læssespor.

Gornergrat tilbyder passagererne en enestående udsigt hele vejen rundt, både til Monte Rosa massiverne, Matterhorn og Weisshorn, blandt en parade af 22 stk. toppe over 4000 m.

Gornergratbahn har blandet materiel, hér en ældre motorvogn i solokørsel ned af bjerget. Bemærk dobbelte strømaftagere, da banen kører med 3-faset vekselstrøm (sidste fase i skinnerne).

Det meste af togturen foregår i fri luft, men en strækning mellem Riffelboden og Riffelalp foregår i et langt lavinegalleri. Netop det lavinegalleri sikrede banen så meget, at man i sin tid kunne køre også om vinteren. Siden da er vinterkørslen den bedste forretning i takt med at skisporten er øget.

Rejsetips:
Camping i Täsch kan varmt anbefales! Ikke luksus, men OK og meget velbeliggende.
Se deres hjemmeside.
Links rundt på kattler.dk
Matterhorn Gotthard Bahn kører nede i den dybe dal. Se reportage fra strækningen Zermatt - Brig hér og fra Brig til Disentis hér.
Kig endelig også på Glacier Express.
Vil du se de mere turistmæssige naturfotos, så klik hér!