Grindelwald og vandreture herfra

Oversigten opdateres hvert år på Ruby Rejsers hjemmeside samtidig med denne beskrivelse.

Grindelwald ligger 1.034 m og ligger i Kanton Berner Oberland i det centrale Schweiz.

På denne vandrerejse har vi fast bopæl lige midt i et af de herligste og mest varierede vandreområder i Schweiz. Vi bor på et godt hotel midt i byen og bruger svævebaner og tandhjulsbaner til at komme op i det høje terræn omkring byen.

>> Se Politikens omtale af rejse til Grindelwald (2022)

Området er domineret af de tre ikoniske bjerge Eiger, Mönch og Jungfrau og med vandreterræn typisk fra 2.000 til 2.600 meter over havet. Den højeste beliggende tur på dette program i 3.650 meter er på en sikret gletcher-rute.

Vandreturene vil blive afviklet i forhold til nedenstående plan. Men vejret kan jo spille os et puds, og betyde at noget bliver ændret i løbet af ugen, for at få den mest optimale tur, vi kan få. Vi skal om alle omstændigheder nok komme ud og gå hver dag.

Jeg har valgt at lægge mine vandreture med henvisninger til Outdooractive, som er en udmærket App til mobilen og web (tidligere Viewranger).

Dag nr. Beskrivelse Svær-heds-grad Vandring i timer God i godt vejr God i dårligt vejr
1
An-komst-dagen
Intro-tur
>> Se på Outdooractive
Vi går ned på engen, langs floden, og op ad bakke på den anden side gennem skoven til Marmorbruch. Vi får et sug i maven på broen hen over Gletcherschlucht, og går retur via Halten og en anden vej op i Grindelwald.

2

240 m op og ned.
3 X X
2 Svimlende højder og dramatiske gletchere
Ned gennem Grindelwald til svævebanen til Pfingstegg 1.392 moh. Vandring på bjergsiden opad i den forrygende dal på stien mod Schreckhorn til hytten Bäregg i 1.650 m. Vi spiser en hyggelig frokost i terrænet inden vi når hytten, der markerer rutens mål i dag. Vi drikker en kop kaffe i hytten inden vi går retur til Grindelwald.

Vi går hele vejen ned, hvilket indbefatter en nedstigning gennem skoven.
>> Se på Outdooractive

3

550 m op og 980 m ned.
5 X X
3 Männlichen til Eigergletcher
Denne morgen skal vi på turens nok mest ikoniske rute. Med svævebanen fra Grindelwald Grund til Männlichen 2.229 moh. Vi går det sidste stykke op til toppen. Dernæst let vandresti mod Kleine Scheidegg 2.061 m. med vandløb, fine klipper og dyreliv undervejs. Medbragt mad nydes ved et udsigtspunkt. Videre via Kleine Scheidegg med kaffe, og dernæst op til den blå sø Fallboden. Vi ender ved Eigergletscher 2.320 m, før vi tager hjem til Grindelwald.

De, der har flere kræfter, går fra Eigergletcher ad Eigertrail ned til Alpiglen og stiger på et af de sidste tog hjem til Grindelwald.
>> Se på Outdooractive

3

380 m op og 540 m ned.

Eigertrail yderl. 720 m ned.
5-7 X X
4 Dalen med de mange vandfald
Med toget over Zweilütchinen til Lauterbrunnen. Vi tager postbussen til vandfaldet til Trümmelbach vandfaldene , hvor vi kommer ind til det brusende vand i de helt utrolige huler og sprækker, som gletcherfloderne har gnavet i klippen. Efter den imponerende oplevelse går vi på den flade dalbund og nyder denne helt forunderlige dal med de stejle bjergsider. Et skyggefuldt sted i dalen spiser vi vores medbragte mad.

Kort efter når vi til Staubachfalle, som man kan gå helt ind under oppe på klippesiden. Så er vi næsten tilbage i Lauterbrunnen, hvor vi stiger på toget til Wengen. Den mondæne by Wengen er bilfri by og vi går hen til svævebanen til Männlichen og får et stejlt lift op til bjergryggen. Heroppe kan vi nyde forfriskninger og udsigten, før vi tager svævebane retur til Grindelwald Grund.
>> Se på Outdooractive

2

250 m op og ned.

3 X X
5 Fridag, mulighed for udflugt og let vandring på isen

Jungfraujoch og over isen til Mönchhytten
(Kræver individuelt tilkøb oveni vores lokale rejsekort) Vi tager toget til Kleine Scheidegg og skifter til Jungfraubahn. Stoppesteder og udsigter på vejen op gennem bjerget. Vi ender i Jungfraujoch i 3.475 moh. kaldet "Top of Europe". Vi tager elevatoren op til udsigtspunktet Sphinx i 3.573 m. og nyder den forrygende udsigt. Så spiser vi vores medbragte mad på gletcheren og går herefter over gletcheren på sikker rute opad til den betjente Mönchjochhytte i 3.629 m. Det kan være lidt hårdt at gå op ad bakke i den tynde luft. Vi køber forfriskninger deroppe, og så er det meget lettere at gå samme vej tilbage.
>> Se på Outdooractive

3

200 m op og ned.
X -
6 Superturen Schynige Platte til First
Med toget fra Grindelwald til Wilderswil. Med den forbavsende og romantiske tandhjulsbane op til udsigtspunktet Schynige Platte (2.067 moh). Det er herfra en lang og utrolig flot tur med rimelige stigninger og fald, dog lidt mere op end ned.

Først op til 2.230 m under Loucherhorn med udsigt over den smaragdgrønne Brienzersee og dernæst videre til Sägistal, hvor vi tager en pause og nyder vores madpakke med dertilhørende fantastisk bjergudsigt. Vi fortsætter rundt om bjergkammen til den bemandede hytte Männdlenen i 2.344 m hvor vi holder kaffepausen. Videre opad mens der kommer nye udsigter. Et sted kan du vælge at følge ruten helt op til Faulhorns top (bemandet hytte i 2.680 m) eller gå nedenfor og spare ½ t. Så starter nedturen mod Bachalpsee i 2.265 m, der rummer en mulighed for et frisk dyp i den lille sø af de to, og denne fantastiske vandretur slutter ved svævebanens topstation i First i 2.167 m, hvorfra svævebanen fører os retur til Grindelwald centrum.
>> Se på Outdooractive

3

800 m op og 650 m ned.
7½ inkl. Faulhorn

ellers 7

X -
7 Ned ad James Bond bjerget Schilthorn
En dag med de mest forrygende panoramer.

Med tog fra Grindelwald via Zweilütschinen til Lauterbrunnen. Postbus til Shilthornbahn. Op med svævebanen helt til toppen 2.970 m. Heroppe er der en roterende restaurant Piz Gloria, som er kendt fra James Bond filmen On Her Majesty's Secret Service fra 1969. I godt vejr enestående udsigt. Nu skal der gåes ned!

Vi går på klippe, af og til sikret med wirer, ned til søen Grauseeli i 2.511 m. Hernede nyder vi medbragt frokost og du har igen mulighed for en kølig dukkert. Herefter af stejl, smal sti ned og vi holder til højre mod Oberen Wasenegg. Af smuk og let gratvandring til Unteren Wasenegg, videre ned til Schiltalp (kaffe og hjemmelavede kager) og vi slutter ved Almendhubel 1.907 m. Hjemad med kabelbanen til Mürren, tog og svævebane til Lauterbrunnen og endelig med vores "normale" tog til Grindelwald.
>> Se på Outdooractive

4

1130 m ned
6 X -
8 og hjem-rejse Gletcherschlucht
Sidste dag byder - efter vi har forladt værelserne - på en behagelig vandring til en stor og lokal attraktion, vi ikke har nået endnu, nemlig den dybe og dramatiske Gletcherschlucht, som smeltevandet fra de store gletchere har skåret i bjerget igennem årtusinder. Floden bruser igennem slugten langs med og under os. En helt overrumplende oplevelse.

Vi tager bybussen op til byen, når vi er færdige i slugten.
>> Se på Outdooractive

3

180 m op og 200 m ned.
3 X X

Kort: Wanderkarte Jungfrau Region Zusammensetzung 1:50.000

Læs mere om de baner, vi benytter i området:
Bergbahn Lauterbrunnen-Mürren
Berner Oberland Bahn (BOB)
Jungfraubahn (JB)
Schynige Platte Bahn
Wengernalp Bahn (WAB)

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau
Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let – Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel – Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel – Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende – Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende – Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid
Den angivne tid er den effektive vandretid, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau
De højdemeter er måske angivet for bestemte steder på turen, fx turens start- og slutpunkt samt dagens højeste punkt. Der vil derfor ofte forekomme flere stigninger og fald i løbet af dagen. Vil du se flere detaljer, så henviser jeg til mine detaljerede beskrivelser på app'en ViwRanger.

Tak til Ruby Rejser for denne udmærkede beskrivelse, som jeg har valgt at følge.