St. Moritz og vandreture herfra

Oversigten opdateres hvert år på Ruby Rejsers hjemmeside samtidig med denne beskrivelse.

Byen ligger 1.700 m og ligger i den sydlige del af kantonen Graubünden.

St. Moritz er kendt som vinterferieby for de velhavende. Men byen er også et hit for vandrere. Vi bor hermed helt centralt i de flotte, høje alper. Vi kommer til at opleve vandreture i både tyske, rhätische og italienske distrikter og går gennem både Albula og Berninapassene. Og ugen rummer også en let bjergbestigning med udsigt til nærliggende Piz Bernina (4. 049 m). Kanton Graubünden er den største, mest øde og mest naturrige i Schweiz. De mange mærkelige navne er på rhätish / rhaeto-romansk!

Vandreturene vil blive afviklet i forhold til nedenstående plan. Men vejret kan jo spille os et puds, og betyde at noget bliver ændret i løbet af ugen, for at få den mest optimale tur, vi kan få. Vi skal om alle omstændigheder nok komme ud og gå hver dag.

Jeg har valgt at lægge mine vandreture med henvisninger til Outdooractive, som er en udmærket App til mobilen og web (tidligere Viewranger).

Dag nr. Beskrivelse Svær-heds-grad Vandring i timer God i godt vejr God i dårligt vejr
1
An-komst-dagen
Intro-tur
>> Se på Outdooractive
Vi ser nogle af de centrale steder i St. Moritz og får gået den legendariske rundtur rundt om søen.

2

90 m op og ned.

X X
2 Bjergene bag St. Moritz
>> Se på Outdooractive
Vi starter første vandredag med en rute, der ikke er så svær. På denne måde kan alle lige få gang i benene og blive bedre kendt med, hvad man kan forvente af ruterne senere på ugen.

Vi starter med at tage kabelbaner og svævebane fra centrum af byen op til 3.056 m høje Piz Nair, hvor vi bestiger toppen og nyder udsigten til de barske bjerge. Herefter tager vi retur med svævebanen til mellemstationen Corvilglia i 2.490 m, hvor vi går tur op til bjergsøen Lej Alv, hvor vi spiser vores medbragte frokost ved et vandløb. Vi går ned i dalen ad blomstervejen og drikker kaffe i Marguns. Herfra går vi ned ad stien rundt om bjerget og forbi tv-masten ned til sidste kabelbaneetape ved Chantarella. Herfra går det retur ned til St. Moritz med kabelbane. Eller –hvis kræfterne er der, så går nogle måske helt hjem.

3

130 m op og 770 m ned.
4 X X
3 Højrute fra Corvatsch til St. Moritz
>> Se på Outdooractive
Med bybus og så to etaper med Corvatsch svævebanen til toppen i 3.303 m med forrygende udsigt til de højeste bjerge herunder Piz Bernina og gletcherne. Vandreturen starter ved mellemstation Murtej i 2.699 m, og så går vi ned mod St. Moritz i et skønt landskab med de fineste udsigter mod søerne i dalen. Medbragt frokost ved et rislende vandløb. Efter at have set os mætte i de smukke søer i dalen skal vi kortvarigt ned ad en stenet nedstigning. Ved Hahnensee kan vi købe forfriskninger, fx en god Apfelstrudel. Og så går det ned til bydelen St. Moritz Bad, hvor nogen foretrækker at tage bybussen hjem, andre går helt hjem langs søen.

3

930 m ned.
5 X -
4 Toptur til Munt Pers 3.207 m
>> Se på Outdooractive
Vi starter dagen med at tage toget - helst i åben udsigtsvogn - fra St. Moritz til Bernina Diavolezza. Herfra går turen knap 900 højdemeter op ad bjerget med svævebanen. Fra svævebanens topstation 2.960 m vandrer vi nu til toppen af Munt Pers på 3.207 m. Turen er ikke lang (ca 2 km hver vej), men den kan være lidt udfordrende nogle steder. Anstrengelserne er dog hele arbejdet værd, når vi belønnes af en fantastisk udsigt på toppen. Er vejret til det, så spiser vi vores medbragte frokost på toppen (ja, der plejer at være vindstille!). Herefter går vi samme rute retur til svævebanen.

Er der flere kræfter, vil nogen måske have mod på 2½ time ekstra ned de 900 højdemeter. En lidt svær, men belønnende tur.

4

280 m op og ned.

Evt. 900 m mere ned.
3 X -
5 Hvile- og udflugtsdag

Højdevej Muottas Muragl til Pontresina
>> Se på Outdooractive
Dagen byder på mulighed for at slappe af på egen hånd i St. Moritz og se nærmere på byen herunder museerne.

Har du derimod lyst til at bruge benene til lidt ekstra vandring, så tager vi bussen og kabelbane til Muottas Muragl (2.453 m). Herfra går der en let højdevandring lidt ned ad bakke til topstationen for stoleliften, der fører ned til Pontresina. Vi spiser vores medbragte frokost ved stoleliftens topstation, hvor der også kan købes varme og kolde drikke.

Stoleliften kan nok være lidt udfordrende for nogen, så tag kun med, hvis du har mod på liften!

Der er mange supplerende udflugtsalternativer og mange ekstra vandremuligheder på egen hånd.

På denne dag er der ikke aftensmad på hotellet. Husk at booke bord, uanset hvor du har tænkt dig at spise aftensmad. Man kan også booke bord og ende dagen i restauranten på Muottas Muragl.

2

110 m op og 230 m ned.
3 X X
6 Pashøjden Fuorcla Crap Alv
>> Se på Outdooractive
Vi håber, du har benyttet hviledagen i går til at give dine ben mulighed for en velfortjent pause. I dag får du nemlig brug for at have lidt ekstra overskud og energi i rygsækken. Benene har nu været i gang i nogle dage og tilpasset sig det bjergrige terræn, så her på 6. dagen sætter vi ind med turens vandreudfordring. Ugens længste vandretur er lang og har flest højdemeter op og ned.

Vi starter med at tage det røde tog gennem Albula pastunnelen til Preda (1.794 m) skal nu gå op over passet Fuorcla Crap Alv 2.466 m, som er den flotteste version af Albulapasset. Vi lægger ud en meget varieret tur op til søen Crap Alv Lajets, hvor vi spiser vores medbragte mad, og kan tage et forfriskende bad. Nu går det igen opad til pashøjden, hvor alting ændrer sig med den stejle nedstigning i den flotte Bever dal, hvor skråningen distraherer med de smukke blomster. Nede i bunden går vi langs floden til Spinaz (1.819 m), hvor der er café og måske lidt ventetid, før toget samler os op retur til St. Moritz. Alt i alt en fantastisk tur, der hele tiden byder på nye positive overraskelser!

3

700 m op og ned.
7 X -
7 Den engelske bjergsti og edelweiss
>> Se på Outdooractive
Vi skal på en overraskende flot og dramatisk tur med start og slut i Alp Grüm 2.080 m.

Vi kommer hurtigt hen til højdevejen i retning mod Palü-gletcheren. Den dristigt anlagte vandrerute er spærret for gennemgang og kan kun benyttes til at gå frem og tilbage. Vi spiser den medbragte mad det eneste sted, hvor der er plads nok på "hylden" på den ellers så stejle bjergside.

Panorama-ruten rummer vandfald og udsigt over Palü-søen og Palü-gletcheren. Vi vender ved det højeste punkt inden stenskredet, der har lukket stien. Heroppe er der en chance for at finde edelweiss og se gemser.

Så går vi retur og nogen af os går helt hen til dæmningen ved Lago Bianco, som er søen i pashøjden. Vi slutter samlet i Alp Grüm ved banegårdscafeen med den forrygende udsigt.

3

300 m op og ned.
X -
8 og hjem-rejse TL tilbyder en vandretur langs Albulabanen, for de, der lyst.
>> Se på Outdooractive
Vi tager toget med vores bagage til Bergün og sætter bagagen på stationen. Med toget retur op til Preda, og så går vi ned langs den berømte bane retur til Bergün. En forbavsende flot vandretur langs vel nok Verdens mest ikoniske jernbanestrækning, hvor banen snor sig og krydser dalen så mange gange, at overblikket er svært at bevare. Men vi får fra bjergstien det bedste overblik med masser af foto-muligheder. Vi nyder medbragt frokost ved en af jernbanebroerne. Vi slutter i den utrolig idylliske og smukke Bergün, hvor vi kan besøge jernbanemuseet. Det tegner et storartet billede af banen, men også om erhverv og natur i kanton Graubünden. Man kan også vælge blot at slappe af, før vi kører videre mod Zürich.

Hjemrejsedagen rummer masser af andre muligheder, fx at bruge dagen i Zürich.

3

50 m op og 460 m ned.
3 X X

Kort: Bergün/Bravuogn 1:50.000, Bundesamt für Landestopographis, 258T
St. Mortitz Bernina, zusammensetzung 1:25.000, Bundesamt für Landestopographis, 2521
Davos-Arosa, Wanderkarte, 1:60.000, Kümmerly+Frey, 13

Læs mere om de tog, vi benytter i området:
Rhätische Bahn (omkring Chur og Filisur)
Rhätische Bahn (Bernina Bahn)

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau
Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let – Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel – Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel – Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende – Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende – Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid
Den angivne tid er den effektive vandretid, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau
De højdemeter er måske angivet for bestemte steder på turen, fx turens start- og slutpunkt samt dagens højeste punkt. Der vil derfor ofte forekomme flere stigninger og fald i løbet af dagen. Vil du se flere detaljer, så henviser jeg til mine detaljerede beskrivelser på app'en ViwRanger.

Tak til Ruby Rejser for denne udmærkede beskrivelse, som jeg har valgt at følge.


Se meget mere:

>> Links >> Fælles om camping i Schweiz
>> Vandreture, udstyr og transport >> Om Alperejser
>> Film & fotos >> Artikler